A pénz útja

Mit csinál a bank a betett (lekötött) pénzzel?

Minden kereskedelmi banknak van letéti üzletága. Ezért, ha letétben szeretné az ügyfél elhelyezni a pénzét, meg tudja tenni. A bankok is szoktak letétet elhelyezni azért, mert amit ő így helyez el, annak ő a tulajdonosa. Miért jó ez neki? Bankcsőd esetén a letétbe helyezett pénz ki van véve a csőd alól - nem vonható be a csődeljárásba.

Mit csinál a bank a betett és/vagy a lekötött pénzzel?

Ingatlanba, nemesfémbe, értékpapírokba, devizába fekteti

Ingatlan

A bank a betett pénzen keresni is szeretne, ezért az ingatlan befektetéseinél belvárosi ingatlanokat vásárol elsősorban - a legértékállóbbak.

Ingatlan is lehet kockázatos - pl. magánembereknek
befektetési célból megvásárolt ingatlannál ha hirtelen kell 3 millió Ft mit csinálhat? Eladja a konyhát?

Nemesfém

A nemesfém vásárlásnál nem az arany vásárlás a meghatárzó. Minden olyan nemesfém érdekes lehet, ami tartja értékét, illetve emelkedő árfolyamú.

Részvények, értékpapírok

A tőzsdén is vannak olyan cégek papírjai (pl. Apple, Tesla, stb.), melyekről lehet tudni, évente két számjegyű a növekedésük. 20-30-40%-os éves hozamokkal nőnek.

És mégsem tesszük bele a pénzünket.
Miért?

Mert kockázatosnak van tartva. Van egy cég, melynek a növekedését a termelése határozza meg és van a tőzsde, ami lényegében egy lufi - nagyon sokminden befolyásolja a cégek itteni árfolyam ingadozását.
Mind szubjektív megítélés!

Deviza piac (az előbbiekhez képest)

A részvény alapokról régebben mondták, milyen biztonságos dolog.
Mint mondták, a kötvények nagyon-nagyon biztonságosak, a részvény kevésbé, de éves szinten 8-10-15%-ot el lehet velük érni (ha valaki rendszeresen figyeli őket és ennek megfelelő lépéseket - adás-vétel - valósít meg).

Néha jöhet egy válság (pl. 2006-2008) ahol ezek a mutatók jelentősen visszaesnek. Akár -60-80%-ot is (pl. OTP a kb. 12.000 Ft-ról lement rövid idő alatt 1.300,- Ft-ra es nagyon lassan - kb. 10 év után - tudott hasonló szintre feljönni).
Ki tudja kivárni ezt a visszanövekedést?